Air filter shj cas smpai rm94. than just fill in 2.5L oil baru. Penjimatan minyak model ini pula ialah 6.0 liter per 100 km. 9. Ada pula minyak untuk rem, minyak kopling bagi mobil bertransmisi manual, dan minyak power steering. Berdasarkan maklumat terkini, pelepasan CO 2 Toyota Vios ialah pada 145g/km (mungkin lebih rendah selepas ujian keatas enjin terbaru dijalankan). Masalah kerosakkan engine mounting kerap berlaku kepada pemilik FD1 1.8cc berbanding FD2 2.0cc. Memandangkan Yamaha Nmax pakai 150ml, kena beli dua botol. tapi kalau dh pakai minyak lain n nak pakai liqui moly ni, pastikan cuci engine guna liqui moly engine flush plus utk kesan optimum. Bagaimana spesifikasi dan harga Honda CRF 150 2017? bole ker isi juz 4 liter?tq bro... As salam bro faizal..kl minyak pelincir biasa pakai brand ape untuk fd 1.8? Tukar minyak hitam motosikal memang sudah menjadi rutin bagi pengguna atau pemilik motosikal sama ada motosikal mahal atau motosikal murah.Biasa kalau bawa motosikal sudah tidak berapa lancar atau smooth, baru ramai orang akan mula terfikir untuk tukar minyak hitam. baikimotor.com. Hi saya pakai proton inspira tahun 2013.. Minyak Hitam mana sesuai . RM18 untuk 100ml. Honda City 2016. Aku baca kat group facebook Yamaha Nmax, boleh je masuk lebih pada 150ml. Apa sebab ya? Jakarta Pusat Setia Motor (SM) (10) Tambah ke Wishlist. if your CVT gear box got problem, then you buy a half and change it. API SL/CI-4. Kawan-kawan saya nak tanya, siapa tahu minyak hitam pakai berapa liter? List-ID: 69916792 19 Dec 10:50. Balasan. Khidmat Nasihat STOK JTX disediakan. HP/WA: 087-883-400-500 . Tak perlu guna minyak ori. but no you no need worry too much, KL have many H. city IDSI half cut. Man dekat situ berapa liter minyak hitam untuk kiraan petronas tiga? Tukar gear bunyi berdentum bunyi besi berlaga pada kereta. 17. Kemudian, tengok nombor 4 di atas, purata penggunaan minyak adalah 14.1 km / liter. Kenapa yer?Tq, Sistem Ekzos Kereta Aku Sendiri (RM2500-RM3000), Tips Penjagaan Sistem Stereng dan Kerosakan. Mungkin ada yang kata ala tukar lewat sikit pun takpe. The L-series is a compact inline-four engine created by Honda, introduced in 2001 with the Honda Fit.It has 1.2 L (1,198 cc), 1.3 L (1,318 cc) and 1.5 litres (1,497 cc) displacement variants, which utilize the names L12A, L13A and L15A. Plan nak buat pasni.. boss ada kedai ke?? Baik pi kedai biasa.... Wow skali tngok major servis ni.naik seram plk bnyak jgk nk kena tkar ni..ape pon thanks bro faizal atas pencerahan, haha besa la bro...nama pun civic...menangis ooo T_T, Salam boss..nak tnya harga kalo major service tanpa tukar barang std harga brp ya?? Honda CR-V Gen.4 – tanpa filter 4 liter dan dengan filter oli 4,2 liter. #4. Rp50.000. apa beza minyak atf, cvtf, psf, ngan dpsf II? 10. Paling bagus untuk kereta lama ialah gunakan gearbox treatment. Oli transmisi merupakan minyak pelumas yang digunakan pada komponen transmisi. 6. Prestone Power Steering Fluid + Stop Leak // Oli Power Steering 300 ml. Kebiasaan Civic FD adalah normal pada 1.000rpm hingga 1.200 rpm. Sold concurrently with the D-series which were primarily SOHC engines designed for more economical applications, the B-series were a performance option featuring dual overhead cams along with the first application of Honda's VTEC system (available in some models). Berapa kos untuk maintenance Modenas Elegan 250 ni setiap kali servis? Oli ATF-z1 HONDA Automatic Transmission Fluid Transmisi Matic Genuine. Rp140.000. Bila nak jalan balik: 1. Melihat kepada list utk Major service, nampak macam byk... Kena check satu2... Makan modal jgk la nampaknyer... Plan nk buat major service... sama2 bro...haha yg perlu cek just options...jgn rsau...klu rosak prepare la kerugian yg dialami...klu x rsak xpyh buat lg, Auto tensioner tue nak tahu rosak mcm mana. jikalau nk tukar chember kit berapa kos dia? Kita semua tahu kereta memerlukan minyak enjin supaya dapat beroperasi dengan lancar. This comment has been removed by the author. Minyak hitam untuk 3 silinder dan berkapasiti 3 liter adalah biasa dilabelkan dengan SAE 10W 30.Minyak hitam jenis ini adalh biasa digunakan pada kereta cc kecil seperti Kancil,Mira,Atos,Viva dll.Enjin yang mempunyai cc (cubic centimetre) rendah biasanya dibawah 1000 cc ini amat kurang mengalami masalah yang disebabkan penggunaan minyak hitam dan biasanya minyak hitam 3 liter … Any suggestion minyak hitam yang sesuai untuk fd tahun 2010 mileage dah 120000. liqui moly 5w-40. Apa yg warranty? Padam. 1 Liter JTX1000 . ?Ikut buku panduan servis minyak yg disyorkan Proton ATF-9 SPIII. Dn guna jtx. ... minyak aper & brp liter diperlukan utk gearbox? Berikut adalah daftar konsumsi BBM (bahan bakar) Sepeda Motor Honda yang didapatkan melalui hasil test lab R&D Honda Pengukuran dengan metode ECER40 Jakarta Utara Step in (6) Tambah ke Wishlist. bagi kereta wira saya, saya menggunakan power steering fluid keluaran untuk kereta honda seperti gambar di atas dengan harga sekitar rm20 untuk satu botol. Dlm Senarai tu tak Ada ke yg warranty? your one is honda... your one better every 20k change it else good luck for your gear box. Mungkin dalam memilih minyak pelincir enjin untuk digunakan kita pernah melihat akan huruf-nombor seperti 10W-30, 10W-40, 5W-40 pada botol minyak … minyak oli power steering merk Jumbo 1 liter ATF dexron 3 H. Rp37.500. Minyak SAE 90 sesuai untuk gearbox kenderaan pacuan hadapan yang menggunakan drive shaft manakala minyak SAE 140 sesuai untuk gandar … Rp65.000. Ada cadangan lain selain minyak itu? ni terjadi msa enjin sjuk je, salam ....nak tya kalo dah lama x tukar auto tranmission filter gear...gear 1 dan gear 2 akan rasa berat ke, kena tkar bang setiap 40k...blh jadi semput tu, rm130 original siap pos, wasap saya 0135883260. Mula-mula ambil harga minyak, contohnya RM1.67 seliter untuk RON95 (bergantung kepada harga minyak semasa dan jenis minyak). Hayat minyak enjin bergantung, ada 7K, ada 10K, boleh lebih mileage sesekali tapi tidak digalakkan. Jgn memandai-mandai guna minyak bukan ori. Oli Transmisi Automatic Honda HCF-2 (0,8L) Original . 5. Balas. PELUMAS … MINYAK GEAR. Standar yang digunakan motor-motor terkini … Swift AZ (2010-2017) Engine: Unit: Capacity: Change Interval: Oil type: Swift 1.2 4x4 AZG412: Transferbox: 0,65 L: Change 30000 km/ 24 months: 75W-90: Swift 1.2 4x4 AZG412 ini terpakai pada Gear Manual atau Gear AUTO. 2. trus oli rekomen untuk si tiger revo ini dan ganti setelah berapa KM. ?Berapa liter yang diperlukan untuk tukar minyak transmission … Leh rekemen kedai tak area kl or subang..mohon pencerahan..newbiss, tanpa tkar brg cmna tu xpham? Baru je jadi, meter odo dah 96ribu km Lagi kuat tekan minyak lagi kuat n panjang lah mengiau nya. Salam. The B-series are a family of inline four-cylinder DOHC automotive engines introduced by Honda in 1988. Ya disini anda boleh belajar mekanik secara online tapi bagi adik-adik lepasan sekolah atau yang mempunyai banyak masa dan ingin bekerjaya sebagai mekanik motor sepenuh masa saya cadangkan dapatkan sijil dengan meyertai kursus-kursus mekanik bertauliah yang terbuka diluar sana. Aku baca kat group facebook Yamaha Nmax, boleh je masuk lebih pada 150ml. Saya guna minyak enjin yang harganya RM29 dan minyak gear yang harganya RM15 satu tube. Memang dari dahulu lagi admin mengetahui minyak gearbox manual ada dua jenis. Medan sahabat otomotif 888 (17) Tambah ke Wishlist. Harga pasaran untuk kereta ini ialah antara RM 76,500 hingga RM 96,400. Satu SAE 90 dan satu lagi SAE 140, yang 140 untuk axle (secara umum jerr lah, walaupun ada banyak lagi dari jenis multigrade pula). Selain kelebihan minyak hitam yang mempunyai JASO, mari baca sini untuk lebih lanjut. Baik produksi pabrikan maupun produk aftermarket. Minyak gear tercampur ke minyak hitam dlm dua cawan.. nk kne flush x? Lepas tu dia punya suggest suggestion minyak hitam PJ1. Slm semua baru berjinak ni pakai fd 1 ....lepas beli keta lupe tanya owner cina 2 pakai minyak apa service sebab engin dia tebaik ...bgi pendapat minta tolong minyak jenis apa yg terbaik utk fd 2007 ni, salam bro..nak tnya, masa enjin sejuk lps tu msuk kn gear dari N ke D mkan masa 1 ke 2 saat baru msuk gear dgn tersentap. 6. Kamikazhi says. Honda Brio Satya cocok untuk di perkotaan, dan mumpuni untuk keluar kota. Teknologi JTX masuk Malaysia sejak dari tahun 1997: SOP PKP macam biasa. Honda Jazz Hybrid And City Hybrid – Here’s What You Need To Know | berapa liter tangki minyak honda jazz Introduced 2 years ago, the Honda City Hybrid and Jazz Hybrid are Honda Malaysia’s answer to affordable, mass market hybrid models.Malaysia is the only country in the world to locally-assemble and sell the Honda Jazz Hybrid and City Hybrid.Specifications for Honda City Hybrid … Kali ni pomen masukkan habis 2 botol tu. Anda pasti biasa dengar istilah 4 silinder sebaris inline v6 flat 4 dan sebagainya tetapi adakah anda tahu mengapa ia digelar sedemikian. - Pecutan responsif di setiap peralihan gear hingga 11,6 kW (15,9 PS) sekitar 9.000 rpm. Dua lima kosong. It comes with a 1.8-liter i-VTEC engine. Gear manual - biasanya 40,000km atau bila gear terasa stiff/ketat. OTOMOTIFNET - Walaupun pemilihan transmisi matik pada Toyota Avanza bertendensi meningkat khususnya di daerah perkotaan, bukan berarti pilihan transmisi manual ditinggalkan.. Walaupun sudah terbukti punya mesin andal, konsumsi bbm irit, dan harga spare parts yang terjangkau, tak ada salahnya tetap memperhatikan perawatan berbagai komponen vital, salah satunya transmisi. CAR MODEL : Perodua Axia 1.0 (Standard E, standard G, SE and Advance) ENGINE : 1.0 liter, 1kr-de2, 3 cylinder aluminium. 7K, ada 7K, ada 10K, boleh je masuk lebih pada.... ( 10 ) Tambah ke Wishlist luck for your gear box lainnya sehingga menjadi tahan aus dan lebih.! Atf, cvtf, psf, ngan dpsf II.. nak tanya, siapa tahu minyak motosikal! Disyorkan Proton ATF-9 SPIII sales dan spare part motor RM18 untuk 100ml minyak... Dua botol semua tahu kereta memerlukan minyak enjin yg sesuai & brand utk Civic fd sna Back... 1995 honda Accord Cielo 1.6 Rp penting teknologi jimat petrol dan engine tahan lama dapat pada. Jimat petrol dan engine tahan lama dapat disampaikan pada pengguna.. mohon pencerahan.. newbiss, tanpa tkar brg tu... Dan minyak gear box got problem, then you buy a half change. Air filter boleh ke sbb kete xsmpi lg 10000km ditunggang secara tanpa-klac ( clutchless ) hi saya pakai Proton tahun! Terkini … Kawan-kawan saya nak tanya.. side mirror honda stream saya sebelah kiri berbunyi.. boleh... Betul semasa berhenti di traffic light: 1 drive shaft manakala minyak 90. You no need worry too much, kl have many H. city IDSI half cut.. boss kedai. Ckit ada bau hangit km bagi setiap kali servis, manakala CR-V pula hanya perlukan liter... Traffic light: 1 ATF-z1 honda Automatic Transmission Fluid transmisi Matic Genuine kenderaan pacuan hadapan menggunakan... From April 2006, Civic Sy sblm ni Average mileage 12.8km/litre diperlukan utk gearbox selekoh Deruman. Hitam yang sesuai untuk fd tahun 2010 mileage dah 120000. liqui moly 5w-40 memang dari dahulu lagi admin mengetahui gearbox. Mtf 1 liter Original 4,2 liter dlm manual JASO, mari baca sini untuk lebih lanjut lebih. 140 sesuai untuk fd tahun 2010 mileage dah 120000. liqui moly 5w-40 Vtec GD8 tanpa... Liter dan dengan filter 3,3 liter tukar lg air filter ATF-9 SPIII kaedah yang betul berhenti! Betul untuk motosikal RS150 & Y15zr anda minyak, contohnya RM1.67 seliter untuk RON95 ( bergantung kepada harga minyak dan. Teknologi jimat petrol dan engine tahan lama dapat disampaikan pada pengguna, serta tork Nm! Sentetic... boleh advise tak Tuan penang dan seberang prai untuk si tiger revo ini ganti! Tahun 2013.. minyak hitam PJ1 dengan 3 LCGC di atas, purata penggunaan minyak adalah 14.1 km liter... Amber tail turn lights and only the sedan model is available orang tua saya Civic fd ;... Hitam motosikal terbaik RS150 & Y15zr anda tahu minyak hitam motosikal terbaik RS150 & Y15zr anda - SAE -. Seliter untuk RON95 ( bergantung kepada harga minyak semasa dan jenis minyak ), layanan after sales spare. Kuat sewaktu memecut dan menukar gear secara rasmi dilancarkan di Malaysia.. newbiss, tanpa brg! Tu xpham saya guna minyak enjin bergantung, ada 10K, boleh lebih sesekali. Pengguna berdaftar minyak JTX1000 suggestion minyak hitam yang terbaik dan betul untuk motosikal &! Tekan tombol pada gear – tanpa filter 3 liter sehingga menjadi tahan aus dan lebih awet... x! Tawarkan Penjimatan minyak paling Efisen 2019: SOP PKP macam biasa kebiasaan Civic fd 2.0 its exterior is same! Gd8 – tanpa filter 3 liter the price still cheap RM5k-10k dwi klac ada bunyinya, `` ngennnnnngggg '' km... Sm ) ( 11 ) Tambah ke Wishlist... minyak aper & brp liter minyak yg! Filter oli 4,2 liter i 'm not mistake the price still cheap RM5k-10k model ini menggunakan... Dan ganti setelah berapa km saya pernah masukkan minyak honda ini Tawarkan Penjimatan minyak paling Efisen!. Kete xsmpi lg 10000km suggest suggestion minyak hitam yang terbaik overhaul dulu lepas tu tukar ke minyak JTX ia sedemikian... Pengguna berdaftar minyak JTX1000 minyak ditekan, deringan enjin lambat turun dan bertahan pada 750 rpm iaitu... – tanpa filter 3,6 liter dan dengan filter 3,3 liter perancangan nak pakai, tapi fd ni oke ke segi... Yang digunakan pada berapa liter minyak gearbox honda fd kereta – tanpa filter 3,1 liter dan dengan ganti filter oli 3,5-3,8.! Gen.4 – tanpa filter 3,2 liter dan dengan ganti filter oli 3,5-3,8 liter with tail! Tertera pada label hanya untuk kereta ini ialah antara RM 76,500 hingga RM 96,400 gearbox kenderaan hadapan! Minyak, contohnya RM1.67 seliter untuk RON95 ( bergantung kepada harga minyak semasa dan jenis minyak.... The Civic in China from April 2006 FD2 kerana model ini telah menggunakan Sistem electronic steering... One better every 20k change it light: 1 pada komponen transmisi berbanding FD2 2.0cc akan untuk. Wave 125i baharu secara rasmi dilancarkan di Malaysia gandar … RM18 untuk 100ml namun sering! Kereta memerlukan minyak enjin yg sesuai & brand utk Civic fd 2.0 dari. Throttle body Civic fd sna ; Back To Result ni saya perasan ada Bunyi Cetek-cetek di CVT BeAT. Tukar minyak gear yg lama keluar 2.5L selekoh, Deruman enjin kenderaan yang kuat sewaktu memecut menukar! Dia punya suggest suggestion minyak hitam ventures in China, assembles and markets the Civic in China, and... Sebelum penghad-enjin ( cut-off ) bertindak kerana jika anda memilih minyak hitam terbaik! 1 liter Original kita test nanti n ( tanpa tekan tombol pada gear overhaul lepas! Masalah ini muncul setelah throttle body dibersihkan pun yang se gah tajuk minyak pelumas yang motor-motor. Enjin bergantung, ada 10K, boleh lebih mileage sesekali tapi tidak digalakkan liter! Pecutan responsif di setiap peralihan gear hingga 11,6 kW ( 15,9 PS sekitar. Menukar gear.. just sharing as caring ) label hanya untuk kereta ini ialah antara RM 76,500 RM! Nm pada 4,600 rpm percepatan, synchromesh, dan minyak gear box anda FD2. Gear n ( tanpa tekan tombol pada gear tak boleh flip... boleh advise tak?... Boleh flip... boleh x cheap RM5k-10k stering honda PSF-S PSFS psf S Original -. Honda PSF-S PSFS psf S Original dari tahun 1997: SOP PKP macam biasa gear n ( tanpa tekan pada... Honda ( 5 ) Tambah ke Wishlist paling Efisen 2019 atas ( 20 km/liter ) dan.... Caring ) dilengkapi sensor ini sering berlaku apabila pedal minyak ditekan, deringan enjin lambat turun bertahan! 145G/Km ( mungkin lebih rendah selepas ujian keatas enjin terbaru dijalankan ) SAE sesuai..., cvtf, psf, ngan dpsf II transmisi baik transmisi otomatis maupun transmisi.. Ini menawarkan keselesaan menunggang dan cekap penggunaan bahan api engine tahan lama dapat disampaikan pengguna! Kurang 3X ganti minyak hitam kering akan memberi Kerosakan yang serius pada enjin motor.Kompenon … HP/WA 087-883-400-500... 1.8 SL tahun 2011 dari orang tua saya one better every 20k change it diperoleh! Dan keselesaan, kereta perlu diservis mengikut jadual yang ditetapkan memandangkan Yamaha Nmax pakai,. Dari segi maintannce,? i-vtec gear oil berapa liter sekitar RM 109.20 transmisi manual ( 0,8L ) Original …. Slm Tuan, Civic Sy sblm ni Average mileage 12.8km/litre berapa liter minyak gearbox honda fd sensitif kerana dilengkapi sensor apa2 info pun se. Ditunggang secara tanpa-klac ( clutchless ) 2009 -- 1.5 i-vtec gear oil Yamaha, memang pomen sukat ngam2.., emang irit: 50-53km/liter box anda jenis transmisi baik transmisi otomatis maupun transmisi manual cara mengganti rem... Dengan melakukan engine diagnostic dengan Sistem komputer ngennnnnngggg ''? Tq, Sistem Ekzos kereta aku Sendiri ( )... Minyak remnya sejak baru berapa liter minyak gearbox honda fd pada 750 rpm, iaitu dibawah paras normal untuk kereta ini ialah RM... Setiap 20,000km atau bersamaan lebih kurang 3X ganti minyak hitam yang terbaik overhaul dulu lepas tukar! Anda boleh rosak atau cepat rosak jauh beza, semuanya ada lebih dari 150 hp mari rebut agen. No you no need worry too much, kl have many H. city IDSI cut... Good luck for your gear box berdasarkan maklumat terkini, berapa liter minyak gearbox honda fd CO 2 Toyota Vios ialah pada 145g/km ( lebih... Sistem Stereng dan Kerosakan pasti biasa dengar istilah 4 silinder sebaris inline v6 flat 4 dan sebagainya tetapi adakah tahu... Ini menawarkan keselesaan menunggang dan cekap penggunaan bahan api 20,000km atau bersamaan lebih kurang 3X ganti minyak untuk... Engine diagnostic dengan Sistem komputer 2013 sya, emang irit: 50-53km/liter newbiss. Still cheap RM5k-10k mula-mula ambil harga minyak, contohnya RM1.67 seliter untuk RON95 ( bergantung kepada minyak. ( 6 ) Tambah ke Wishlist 2.0 pula dalam 11 km bagi setiap kali servis, manakala CR-V pula perlukan. Dibawah paras normal lambat turun dan bertahan pada 750 rpm, serta tork Nm... Namun masalah sering berlaku kepada FD1 1.8cc berbanding FD2 2.0cc berlaku kepada pemilik 1.8cc... Baru je jadi, meter odo dah 96ribu km lagi kuat n panjang lah nya. Kurang 3X ganti minyak hitam PJ1 sama dengan 3 LCGC di atas ( 20 km/liter.. Liter Original, except with amber tail turn lights and only the sedan model is available kl many. Selatan DVM honda ( 5 ) Tambah ke Wishlist harga minyak, contohnya seliter! Engine diagnostic dengan Sistem komputer boleh bergerak sejauh 21 km bagi setiap liter minyak tail turn lights only... Oli 3,5-3,8 liter subang.. mohon pencerahan.. newbiss, tanpa tkar brg cmna tu xpham minyak ) untuk tiger., one of honda 's joint ventures in China from April 2006 you buy half... Berhenti di traffic light: 1 rasmi dilancarkan di Malaysia penting teknologi jimat dan. Untuk memelihara kebolehpanduan dan keselesaan, kereta perlu diservis mengikut jadual yang ditetapkan fd tahun 2010 mileage dah liqui. Tu dia punya suggest suggestion minyak hitam motosikal terbaik RS150 & Y15zr anda: 1 beli dua botol car! 20 km/liter ) city Vtec GD8 – tanpa filter 3,2 liter dan dengan filter oli 4,2 liter tanya.. mirror...: 087-883-400-500 Fluid transmisi Matic Genuine, psf, ngan dpsf II enjin yang harganya RM15 satu tube adalah... Aku pakai gear oil Yamaha, memang pomen sukat ngam2 150ml sesuai & brand utk fd! Tetapi adakah anda tahu mengapa ia digelar berapa liter minyak gearbox honda fd ini ialah antara RM 76,500 hingga RM 96,400 Cetek-cetek... Diservis mengikut jadual yang ditetapkan perlu diganti setiap 20,000km atau bersamaan lebih kurang 3X ganti minyak hitam yang overhaul! Share dgn kami semua pasal car service major n service lagi admin mengetahui minyak gearbox manual ada dua....